Overlast door vleermuizen

Vleermuizen in huis

Een deel van de in Friesland voorkomende vleermuissoorten wonen graag in gebouwen. Vleermuizen kunnen verschillende delen van een gebouw gebruiken; zo hebben sommige soorten een voorkeur voor de spouwmuur als verblijfplaats terwijl andere soorten voldoende hebben aan een donker plekje onder de dakpannen. Ook zijn er soorten die graag op zolders wonen waar weinig mensen komen. Meestal wordt de aanwezigheid van vleermuizen in een gebouw niet door de eigenaar opgemerkt door hun verborgen levenswijze.

Soms worden vleermuizen die in een gebouw leven toch opgemerkt (meestal bij toeval). Omdat mensen niet goed met vleermuizen bekend zijn, kan dit als overlast worden ervaren. Toch komt echte overlast veroorzaakt door vleermuizen in huis zelden voor, omdat:

  • vleermuizen 'hangen' alleen in reeds aanwezige ruimtes: ze maken zelf geen nieuwe openingen, nieuwe ruimtes en knagen niet aan aanwezig materiaal. Ook wordt er geen materiaal door de vleermuizen meegenomen naar binnen, want vleermuizen maken geen nest (zoals vogels);
  • vleermuizen brengen geen ziektes of parasieten over op mensen of huisdieren. Er zijn diverse soorten parasieten die op vleermuizen leven (bijvoorbeeld vleermuisluizen), maar deze parasieten zijn zo gespecialiseerd dat ze niet kunnen overleven zonder de vleermuis;
  • vleermuizen krijgen slechts 1 jong per jaar en planten zich daardoor heel langzaam voort. Een aanwezige kolonie zal daarom maar heel langzaam groeien of juist stabiel blijven in aantallen (door natuurlijke sterfte);
  • vleermuizen vormen alleen in de kraamperiode grotere kolonies en gebruiken in die periode meerdere gebouwen als verblijfplaats. Dat betekent dat ze over een heel jaar gezien slechts kort in u huis aanwezig zullen zijn;
  • vleermuizen veroorzaken zelden geuroverlast; dat komt omdat ze insecteneters zijn, de uitwerpselen klein zijn, snel opdrogen en weinig geur afgeven.

Meer informatie over vleermuizen in huis vindt u in deze folder, gemaakt door de Zoogdiervereniging.

Als u overlast van vleermuizen ervaart, of als u merkt dat er een vleermuizen in uw huis (of bedrijfspand wonen), en u maakt zich daar zorgen over; neem dan contact op met het meldpunt vleermuizen en maak hier uw melding. Als meldpunt staan we voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden. In geval van overlast zullen we gaan kijken hoe de overlast kan worden gestopt, zonder de vleermuizen te schaden.

Let op: Ga nooit zelf aan de slag om in- of uitvliegopeningen van vleermuizen dicht te maken. Behalve dat vleermuizen en hun verblijfplaatsen wettelijk beschermd zijn, is de kans groot dat door het dichtmaken de overlast groter wordt, of andere overlast ontstaat.

Meer weten? Neem dan een kijkje bij deze soortgelijke onderwerpen van de Zoogdiervereniging:

Is het echt een vleermuis?

Tal van wilde dieren vinden in onze huizen een geschikt leefgebied. Rustige hoekjes op zolders, in spouwmuren en valse plafonds bieden een ideale verblijfplaats en voedsel is er bij de hamsterende mens vaak in overvloed. Dat betekent dat er naast vleermuizen ook een tal aan andere dieren in uw gebouw kan wonen; denk bijvoorbeeld aan muizen, ratten en wespen. Al deze dieren kunnen ook op verschillende manier 'overlast' veroorzaken.

De maatregelen die dan vervolgens genomen worden, zijn vaak niet in verhouding met het ‘probleem’. Het leren herkennen van sporen kan helpen om de stiekeme medebewoners van je huis te identificeren, zodat je er meer over kan leren. Deze brochure, gemaakt door Natuurpunt, spitst zich toe op het herkennen van kleine zoogdieren in en om het huis, vooral aan de hand van uitwerpselen.

Het meldpunt ondersteunt alleen in overlast situaties waarin de overlast wordt veroorzaakt door vleermuizen.

Meer weten?