Omgaan met overlast

Wat doe je bij overlast?

Als je overlast van vleermuizen ervaart, of als je merkt dat er vleermuizen in je huis (of bedrijfspand) wonen, en je maakt je daar zorgen over; neem dan contact op met het meldpunt vleermuizen en maak hier je melding. Als meldpunt staan we voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden. In geval van overlast zullen we gaan kijken hoe de overlast kan worden gestopt, zonder de vleermuizen te schaden.

Ga nooit zelf aan de slag om in- of uitvliegopeningen van vleermuizen dicht te maken. Behalve dat vleermuizen en hun verblijfplaatsen wettelijk beschermd zijn, is de kans groot dat door het dichtmaken de overlast groter wordt, of andere overlast ontstaat.

Alle in Friesland voorkomende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd onder de Omgevingswet. De exacte verbodsbepalingen uit het Besluit activiteiten leefomgeving, behorende tot de Omgevingswet, zijn hier beschreven. Tevens is hier te vinden wat de Omgevingswet precies inhoudt.

Vleermuis gevonden? Pak nooit zomaar een vleermuis op met je blote handen. Het is mogelijk dat een vleermuis die zich bedreigd zal proberen te bijten. Als je een zieke, gewonde, verzwakte of dode vleermuis vindt moet u ervoor zorgen dat u geen risico loopt. Waarom? Dat lees je hier.

Hangt er een vleermuis binnen of vliegt er één in je woning?
Ga zeker niet tekeer met een vliegenmepper of zwaai niet met een handdoek, dit zal enkel de stress bij het diertje doen toenemen. Wanneer je de vleermuis overdag terugvindt, kun je ze ofwel met rust laten of in een doos zetten. Indien hij aan het rondvliegen is, kan je beste het licht uitdoen, de ramen open zetten en even uit de kamer gaan. Wanneer alles rustig is, zal het diertje hoogstwaarschijnlijk zelf zijn weg naar buiten vinden.

Lukt dat alles niet of is de vleermuis te verzwakt, neem dan contact op met lokale dierenambulance. Zij hebben de kennis en ervaring om een verzwakt dier te vervoeren en over te dragen aan een specialistisch opvangcentrum zoals Stichting Vogelasiel "de Fûgelhelling". Dit is een wildopvang voor vogels, marterachtigen, reeën en overige zoogdieren in Noord-Nederland.

Samenleven met de vleermuis

Eigenlijk wordt er vaak maar weinig last ervaren van vleermuizen, veel mensen weten niet eens dat zij medebewoners hebben. De meeste klachten zijn dan ook niet over vleermuizen zelf, maar over uitwerpselen van vleermuizen. Als je een vleermuispoepje tussen je vingers kapot wrijft valt het als stof uit elkaar. Dat komt omdat vleermuispoep alleen bestaat uit de schildjes, pootjes en andere harde restjes van insecten. Doordat vleermuispoep zo droog is gaat het ook niet stinken. Bovendien worden vleermuiskeutels, ook wel ‘guano’ genoemd en is het uitstekende mest voor de tuin! Planten groeien er snel van en worden groener, omdat er veel voedingsstoffen inzitten waaronder stikstof, fosfor en kalium. Daarnaast produceren vleermuizen in winterslaap helemaal geen mest en heb je hier tijdens de winter helemaal geen last van.

Vleermuizen zijn hele nuttige dieren en vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem. Heb je ook altijd last van prikkende muggen in de zomer? Als de vleermuizen er straks niet meer zijn krijgen we daar allemaal nog veel meer last van. Ze dragen overigens ook bij aan de bestrijding van de eikenprocessierups en andere insecten die schadelijk zijn voor de land- en bosbouw.

 

Er zijn verschillende manieren waarop je kan bijdragen aan de bescherming van deze dieren:

1. Allereerst is het belangrijk dat we de bekende verblijfplaatsen van vleermuizen behouden.

Dus vermoed je al dat je onderdak biedt aan vleermuizen? Maak hier dan gelijk een melding van.

Het is belangrijk hier melding van te maken, zodat we kunnen uitzoeken om welke vleermuissoort het gaat en om hoeveel dieren. Deze informatie is nodig zodat wij als meldpunt je zo goed mogelijk kunnen voorzien van advies, mocht dat gewenst zijn. Ook wanneer er geen advies nodig is willen we je verzoeken hier alsnog melding van te maken. Deze informatie is ontzettend belangrijk en draagt bij aan de bescherming van deze vleermuizen.

  1. Creëer een vleermuisvriendelijke tuin.
    De Zoogdiervereniging heeft een folder uit gegeven met praktische tips en wetenswaardigheden over vleermuizen en vleermuisvriendelijke tuinen. Klik hier voor de folder: Vleermuizen - Ook in uw tuin
    Of bekijk dit artikelmet tien tips voor een vleermuisvriendelijke tuin door OnzeNatuur.
  2. Hang een vleermuiskast op.
    Als je een vleermuiskast gaat ophangen is het is van belang om dat op de juiste manier te doen.
    Kijk daarom goed naar een geschikte plek in de tuin of aan het huis. Als het lukt hang dan de kast op een relatief zonnige, maar rustige plek zonder belichting. Dus niet vlakbij een raam, een fietspad of verlichting. Idealiter op een minimale hoogte van 3 meter met genoeg aanvliegruimte rondom de vleermuiskast. Benieuwd naar wat voor kasten je dan kan ophangen? Vivara heeft een aantal vleermuiskasten ontwikkeld in samenwerking met de Zoogdiervereniging die je kan bekijken via deze link. De Vlen legt hieruit hoe je de vleermuiskast dan het beste kan ophangen.
  3. Vleermuisvriendelijk en natuurinclusief bouwen.
    De woonwensen van mensen en dieren liggen dicht bij elkaar. Ben je van plan een nieuw huis te bouwen, ben je bezig met een verbouwing of mocht je in de toekomst willen renoveren?

Landschapsbeheer Flevoland heeft in samenwerking met de Zoogdiervereniging en Tauw bv een brochure ontwikkeld met een aantal handvatten over hoe bij het ontwerpen, bouwen en renoveren van gebouwen eenvoudig rekening kan worden gehouden met vleermuis.
Klik hier voor de brochure: Vleermuisvriendelijk bouwen.

Bekijk ook deze brochure voor de maatregelen die je kan nemen om plek te houden of maken voor vleermuizen en vogels, gemaakt door de Vogelbescherming in samenwerking met de Zoogdiervereniging. Of maak gebruik van deze checklist: ‘Groen bouwen’ en bouw ook mee aan een natuurinclusieve stad. Op deze website vind je tips en verhalen die jou verder helpen om ook natuurinclusief te gaan bouwen.

Diervriendelijke na-isolatie. Hoe doe je dat?
Hier vind je een door de Zoogdiervereniging opgestelde factsheet over vleermuisvriendelijke na-isolatie en wetgeving.

Meer weten?